Det underbara postkortslandet Finland - En resa i tiden
av Anders Saxon


Det underbara postkortslandet Finland - En resa i tiden.

heter en helt ny bok (september 2009) sammanställd av vykortssamlaren Anders Saxon i Stockholm. Anders har samlat vykort i drygt 20 år och har en samling på drygt 20 000 vykort, de flesta före 1950. Anders har tidigare gett ut Vykortens Underbara Värld - En resa i tiden. Se separat artikel om den boken här!

Det underbara postkortslandet Finland är tryckt av samma förlag och är i samma format som den tidigare boken och alltså i ypperlig tryckkvalitet. Boken riktar in sig både till den finska och svenska marknaden och alla texter och bildtexter finns både på svenska och finska.


Omslaget till boken

Härlig bok i fantastisk kvalitet
Gamla Vykort har fått exemplar av boken och det är bara att konstatera att det är en mycket intressant bok oavsett ifall man samlar vykort från Finland eller inte. Vissa allmängiltiga texter om vykortssamlande är samma som i den tidigare utgivna boken, men finns nu även på finska och i princip alla texter kring de finländska vykorten är helt nya. Boken är naturligtvis helt tryckt i färg och kvalitén på trycker är mycket, mycket bra! Boken är liksom den tidigare uppdelad i olika avsnitt och efter förord och inledning med allmän information om vykortssamlande följer:

Världsutställningarna - Åtta sidor med information och bilder från de stora världsutställningarna i slutet av 1800-talet.

Gruss Aus-kort - Tio sidor med intressant historik kring de s k Gruss Aus-korten som kom i slutet av 1800-talet, bl a visas ett tiotal mycket vackra finska Gruss Aus-kort.

Kort historik - Ett långt och mycket intressant avsnitt i boken tar upp Finlands historia från 1700-talet och framåt och den är illustrerad med ett 60-tal intressanta vykort som tar upp just historiska händelser.

Social historia - Även avsnittet med social historiska är stort och visar närmare 40 olika intressanta kort inom detta område.

Postkort som kulturbärare - Kulturavsnittet innefattar vykort med anknytning till litteratur, musik och konst och många av Finlands "största" inom respektive område presenteras i form av fina gamla vykort!

Topografiska kort - Topografiska kort från hembygden är väl det som samlas mest, åtminstone i Sverige. Här presenteras olika typer av topografiska vykort från städer i Finland och Åland får ett eget avsnitt på åtta sidor med många fina bilder!

Sport - Finland har ju oerhört många kända sporthjältar genom tiderna och efter en kort sporthistorik visas här vykort på världsstjärnor som Paavo Nurmi, Hannes Kolehmainen med flera.

Kort och blandat - Här finns en salig blandning med vykort från vitt skilda samlarområden, bl a hittade jag ett kort som jag nyligen köpte på Tradera som visar världens längste man på 1940-talet, Väinö Myllärinne som var 2,46 meter lång.

Praktiska råd och tips - Efter ett slutord kommer även praktiska råd och tips kring vykortssamlande. Det är generella tips om allt möjligt, t ex vad man kan samla på, var man får tag på vykort, vad som är rimligt att betala för vykort och mycket mer.

Här kan du köpa boken
Det går i dagsläget bara att köpa "Det underbara postkortslandet Finland" direkt från förlaget PQR-kultur via deras hemsida www.pqr.ax genom inbetalning av 350 kronor  inklusive porto genom förskottsinbetalning till plusgirokonto 149 69 07-5. Mer info här. Boken har  ISBN 978-952-5705-11-9 och är tryckt hos Logotipas i Litauen.

Så här tycker jag om boken
Jag tycker som sagt att det är en mycket trevlig bok i underbar tryckkvalitet och samlade jag Finland, eller var intresserad av Finlands historia, skulle jag utan tvekan köpa boken, men den platsar även i bokhyllan för oss som är generella vykortssamlare. Jag tycker alltid att det är trevligt att se intressanta vykort från andra samlarområden och denna bok innehåller verkligen enbart intressanta vykort. Inga "utfyllnadskort" utan alla kort som presenteras har verkligen en historia att berätta. Enda nackdelen som jag ser det är att priset på 350 kronor är lite väl högt och orsaken till det är att all text i boken är på både finska och svenska. Hoppas dock att försäljningen går bra och jag är rätt övertygad om att den kommer att sälja bra, framförallt i Finland! Nedan kommer exempel på två uppslag från boken!

Exempel på två uppslag från "Det underbara postkortslandet Finland"

Lars-Olov Stenborg

Google

Direkt till vykortsauktionerna på

Tillbaka till