Hälsningar från resande - Nora Bergslags Veteran-Jernväg


Sommaren 2006 utgavs nedanstående trevliga vykortsbok från Nora Bergslags Veteranjernväg (NBVJ). Det är en mycket intressant bok som innehåller vykort från Åke Mossbergs stora samlingar. Åke har också tillsammans med Elin Sörman skrivit samtliga bildtexter i boken. Nora Bergslags Jernväg är Sveriges äldsta normalspåriga järnväg och firar i år 150-åesjubileum. Invigningståget hade Nora station som slutmål och datumet var den 5 mars 1856 då loket Oskar högtidligt anlände till stationen.


Omslaget till "Hälsningar från resande"

"Hälsningar från resande" är en bok i formatet 21x13 centimeter liggande. Boken är på drygt 100 sidor och totalt visas upp emot 200 intressanta vykort och bilder från järnvägens sträckning. De flesta bilderna är i samma format som de riktiga vykorten, men de kompletteras även av förminskade bilder på fler vykort med anknytning till järnvägen. Till varje bild finns även en beskrivande och mycket informativ text. En trevlig och ovanlig sak med denna bok är att även den handskrivna texten på vykorten redovisas. Ibland är ju egentligen den handskrivna texten lika intressant som motivet på vykortet så det var väldigt trevligt att se den redovisad för så många av vykorten! Det är väl också en av anledningarna till att boken heter just "Hälsningar från resande" och det ger oss läsare en känsla av hur livet var för cirka 100 år sedan samtidigt som vi betraktar vykortet som just den personen skickade.

De första 30 sidorna ägnas helt åt Nora station med omgivningar under olika tidsperioder. Sedan presenteras på 60 sidor de olika stationerna längs banan en efter en, Järle, Ervalla, Gyttorp, Bengtstorp, Vikersvik, Dalkarlsberg, Kortfors, Otterbäcken, Granbergsdal, Karlskoga, Strömtorp, Håkanbol, Striberg, Klacka-Lerberg, Timansberg, Järnboås, Grängen, Hjulsjö och Bredsjö. Läsaren får även intressant information om historien kring respektive station och ibland blir det längre utsvävningar. Rolig att läsa var en saxad artikel ur Nora Stads- och Bergslags Tidning den 22 juni 1907 i anslutning till vykortet på Klacka-Lerbergs station. Artikeln rubrik lyder "Vildt rallarlif i Klacka Lerberg, 6 järnvägsarbetare häktade" Mycket intressant artikel!

De sista tio sidorna i boken innehåller en "Blandad Järnvägskompott" i form av kuriosa från banan, t ex fraktsedlar, meny från 25-årsjubileum 1881 och bilder på järnvägspersonal från gamla tider.

Jag tycker "Hälsningar från resande" är en jättetrevlig bok och jag kan varmt rekommendera den både till vykortssamlare i allmänhet och kulturintresserade personer som bor i trakten där banan gick fram eller har anknytning till traken. Givetvis bör boken heller inte saknas i någon järnvägsintresserad samlares bokhylla. Ett annat positivt omdöme gäller kvalitén på trycket och jag kan bara citera och hålla med Åke Mossbergs ord i följebrevet till boken "...faktum är att jag tycker att slutresultatet blev över förväntan främst för att tryckeriet lyckades återge de gamla vykorten med perfekta färger." Jag håller med till 100 procent!

Lars-Olov Stenborg


"Hälsningar från resande" kostar 130 kronor (plus porto 33 kronor) och om du vill köpa boken kan du sätta in 163 kronorNBVJ:s postgirokonto 58634-7. Ange namn och adress så kommer boken per omgående. Om du vill ha mer information eller har några frågor om boken så är e-postadressen till föreningen nbvj@telia.com och telefonnummer till föreningens kansli är 0587-10304.


Google

Tillbaka till   

Direkt till vykortsauktionerna på