Vykort från Sölvesborg med omnejd
En rundtur 1900-1925


Vykort från Sölvesborg med omnejd. En rundtur 1900-1925 heter en ny bok med försäljningsstart den 4 juli 2007. Boken är på 112 sidor och visar hela 174 vykortsbilder från hela Sölvesborgs kommun. Boken är utgiven av Västra Blekinge Vykortsklubb och är upplagd som en rundresa i Sölvesborg och omgivande byar och fiskelägen. Nedan följer en recension av boken samt några trevliga vyer från innehållet!

Underbar kvalitet och fint urval av vykort
Gamla Vykort har fått ett förhandsexemplar av boken och direkt när man får boken i sin hand känner man att Västra Blekinge Vykortsklubb inte har sparat på kvalitén vid tryckningen av boken och urvalet av vykort är fantastiskt bra, precis den typen av vykort som samlarna av alla orter är ute efter. Härliga gatuvyer med massor av folk, järnvägsstationer, affärer, fabriker, fiskelägen och skolor. Hela boken är dessutom tryckt i färg, vilket innebär att även de gamla gulnade svartvita vykorten får en bättre återgivning än vid ett svartvitt tryck.


Ett exempel på vykort från boken. Det är två av Sölvesborgs åkerier som samlats på Ungersgatan för en reklambild. Kortet är postgånget år 1905.

Flera års arbete med många inblandade
Det är en arbetsgrupp inom föreningen som arbetat med att sammanställa boken i ett par års tid. Initiativtagare och projektledare har varit Jan-Erik Hardebo och övriga sex Sölvesborgssamlare i gruppen har varit Lars Bohlin, Jan-Erik Böckman, Keith Falk, Ingmar Lysell, Ingmar Persson och Lars Magnus Sjöholm. Dock har även flera andra samlare och andra Sölvesborgskännare hjälpt till med texterna till varje vykort. De orter i Sölvesborgs kommun som visas i boken är: Sölvesborg, Valje, Hörby, Mjällby, Hosaby, Siretorp, Västra Näs, Istaby, Torsö, Hällevik, Nogersund, Hörviken, Hanö, Lörby, Djupekås, Ysane, Norje, Pukavik-Björkenäs, Sandbäck, Kylinge, Bjäraryd, Ebbalycke, Hålabäck, Ryedal och Gammalstorp. Bokutgivningen har möjliggjorts genom ekonomiska bidrag från Stiftelsen Balkenhausens samfond, Lions Club, Fritids- och Kulturnämnden, Nordea och Handelsbanken i Sölvesborg. Upplagan på boken är 1500 exemplar.


Ett exempel på vilken bättre känsla "färgtrycket" gör även på gamla svartvita kort.

Boken är upplagd som en resa i Sölvesborgs med omnejd
Vykort från Sölvesborg med omnejd börjar med en kort historik över vykortets historia och några lokala fotografer presenteras också. Därefter börjar en slags resa från järnvägsstationen i Sölvesborg genom gatorna i Sölvesborg och sedan vidare till de omgivande orterna. Urvalet av vykort är som sagt mycket bra och det märks även att klubben lagt ner mycket arbete med att få fram informativa texter till respektive vykort. Alla vykort i boken är från tiden 1900-1925, men planer finns för en andra bok omfattande tiden 1925-1955 ifall intresset för den första boken blir stort.

Boken är intressant för många
Boken är givetvis i första hand intressant för personer med anknytning till västra Blekinge, men jag tycker den är intressant även för vykortssamlare i allmänhet då den visar vykort av samma typ som finns från alla större och mindre orter i Sverige under denna tidsperiod. Boken är givetvis även mycket intressant för alla historiskt intresserade personer.


Ett trevligt s k fotovykort från en gammal blomsterhandel på Södergatan.

Här kan du köpa boken
Försäljningsstart av boken blir onsdagen den 4 juli 2007 på Killebomdagarna i Sölvesborg. Boken kommer även att finnas hos ett antal försäljningsombud i västra Blekinge, men den kan även köpas genom förskottsbetalning 190 kronor + porto 40 kronor, totalt 230 kronor, till klubbens bankgiro 5692-2255. (Glöm inte att tydligt ange namn och adress vid betalningen)! Vill du ha mer information om boken kan du kontakta Ingmar Persson, telefon 0456-12972 eller 070-6809915 eller via e-post persson.i@telia.com

Lars-Olov Stenborg

Google

Direkt till vykortsauktionerna på

Tillbaka till