N:o 15. Gödselhögen på Ugglehult


Ett av mina absoluta favoritkort i vykortssamlingen är ovanstående magnifika ljustryckta vykort från cirka 1910! Kortet är namngivet "N:o 15. Gödselhögen på Ugglehult." och ingår i en serie med intressanta vyer från en gammal bondgård! De motiv jag har sett från serien är alla mycket intressanta, men man kan ju onekligen fråga sig hur många som var intresserade av att skicka just detta kort till vänner och bekanta? Eftersom det är ett ljustryckt kort som är tryckt hos "Svenska Litografiska AB" med förlagsnoteringen "Ugglehults pr. Lomhult" så bör serien ändå rimligen tryckts i rätt många exemplar. Frågan är ju sedan hur pass populärt det kan ha varit att skicka vykort på en gödselhög till vänner och bekanta? Tyvärr är nedanstående kort ej postgånget, men det kunde vara intressant att veta om någon har kortet i postgånget skick och vad avsändaren i så fall har skrivit på kortet! I vilket fall som helst så är det ett underbart kort som platsar i min samling med lite udda motiv! Ett stort tack till Göran Persson i Vissefjärda som bytte bort kortet till mig!

Eftertexter
Efter att detta kort lades upp hörde flera samlare av sig med synpunkter bl a angående motivet på gödselhögen. Även efter att kortet togs upp i artikeln om www.gamlavykort.nu i Aftonbladets Resebilaga i början av juli 2003 kom det synpunkter. Jag tycker nedanstående bidrag från Gunnar Nygren i Skinnskatteberg på ett bra sätt sammanfattar de mail som inkommit:

"Läser om gödelhögen som vykort. Det finns en anledning varför man tog foto på gödselhögen, det visar hur mycket djur som fanns på gården, gödselhögen på bilden ser välskött ut då den är jämn och fin så läcker den mindre med kväve, vilket var viktigt innan handelsgödsl fanns att tillgå. Att gödelhögen var stor och välskött så var antagligen ekonomin på gården god den med. Jag har talat med en äldre kvinna om saken för flera år sedan och hon sa att det var så man tittade på gödselhögen så kunde man se hur ekonomin var på gården så därför en bild på Ugglehults gödselstack, så kontentan av det hela är att gårdens ekonomi var god."

Senare inkom även nedanstående bidrag från Henrik Östman:

"Angående vykortet med gödselhögen så är det från mina farföräldrars gård Ugglehult i Aneboda socken, söder om Lammhult i Kronobergs län. Anledningen till detta märkliga motiv var inte att visa på rikedom. Ugglehult var i början av 1900-talet ett mönsterjordbruk där undervisning kring småskaligt jordbruk och fiskodling bedrevs av min farmors far Carl-Magnus Petersson. Gödselhögen på motivet hade cementerad botten med urinuppsamling i en tank, vilket var mycket modernt på denna tid, därav vykortet."

Henrik Östman har även varit vänlig och skickat över några andra vykortsmotiv från gården på Ugglehult och nedan kommer ett underbart sådant kort:


Henrik skriver om kortet: "Carl-Magnus Petersson har vit keps på gruppfotot på verandan. Hans dotter Svea föddes år 1900 och kan väl vara 6-7 år på fotot. Bakom Svea står hennes mor Mina Petersson. Sittandes på stolen är Sara Nilsdotter, Carl-Magnus Peterssons mor, dvs Sveas farmor. Övriga personer på vykortet är anställda och elever på gården."

Lars-Olov Stenborg

Google

 

Direkt till vykortsauktionerna på

Tillbaka till