Vykort från Södermalm


Lasse Berglund i Stockholm bidrar med nedanstående vykort från Södermalm i Stockholm.

Min samling av vykort är mycket liten och får plats i en väldigt tunn pärm. Men det blir ju så när man nischar sig till området kring Mosebacke på Stockholms södermalm där jag bor.

Bifogas härmed två av dem, som kanske kan vara av intresse för de mer seriösa samlarna. Det ena visar en vy över Mosebacke från Katarina kyrktorn sommaren 1886. Huset jag bor i befinner sig vid planket i kortets undre kant, hörnet av Svartensgatan och Fiskargatan, och stod färdigt för inflyttning 1889.
Det andra kortet visar Götgatsbacken upp mot Högbergsgatan från Medborgarplatsen. När själva bilden är tagen vet jag inte, men det är poststämplat 1904 så det måste vara innan dess.

Märkligt nog syftar båda korten till att gratulera någon. I Mosebackekortet gratuleras Anna av Signe och i Götgatskortet verkar det som om en farsa gratulerar sin son på fyraårsdagen. Det sistnämnda också med en rimmande rad.

En kuriositet i sammanhanget är Mosebackekortets baksida, där namn och gatuadress anges korrekt, men där adressorten anges till "Här". Det kan inte ha varit alldeles lätt att vara brevbärare på den tiden.

Med glada hälsningar,

Lasse Berglund
berglund.mosehill@telia.com

Google

 

Direkt till vykortsauktionerna på

Tillbaka till